miércoles, 2 de febrero de 2011

ASSETJAMENT O MOBBING LABORAL AL CENTRE DE MOTORS

Ho manifestem clarament: al centre de Motors es produeix assetjament o mobbing laboral. Diversos treballadores i treballadores del 061 han sigut objecte d'aquesta pràctica. Els assistents a l'assemblea del 15 de desembre van manifestar la seva inquietud pel sol motiu d'assistir a la mateixa, ja que podia traduir-se en posteriors represàlies per part d'Atento. Només aquest fet il·lustra el grau de paranoia que existeix entre la plantilla.



Les sancions s'han incrementat de forma desproporcionada, sense existència de criteris objectius per justificar-les en molts casos, com per exemple perdre material de treball (sense tenir taquilles per guardar-lo) o no realitzar una trucada d'una forma concreta (quan no existeixen ni protocols en molts casos). Aquestes sancions han sigut tant amonestacions verbals com escrites i, en alguns casos, han donat peu a suspensió de sou i treball durant alguns dies. Recordem que la suma de més de dos sancions lleus comunicades per escrit en un període trimestral pot donar lloc a una falta greu segons especifica l'article 69 del conveni col·lectiu.

Els membres de la secció sindical de CNT, encara que tenim més protecció al respecte, també hem sigut objecte d'aquestes pràctiques. Als afiliats reconeguts del torn de nit, durant una temporada, els col·locaven a les posicions més apartades de la resta de companys. El nostre delegat sindical al torn de tarda, Xavi, desprès dels acomiadaments de l'abril i la posterior recontractació no va ser reincorporat tot i estar dels primers a la bossa de treball. Quan la sentència va declarar el seu acomiadament nul, la resposta d'Atento va ser que pagaria al treballador les diferents mensualitats, però que la seva assistència al treball no era necessària.

Ara li ha arribat el torn a la nostra secretària general. Eva, treballadora del torn de tarda, va donar a conèixer la seva afiliació i en aquest moment també va començar l'assetjament. Relegada a les zones més problemàtiques de gestió per norma, obligada a treballar en posicions que desconeix o rotada de forma arbitraria i constant de posicions. Ha estat sancionada per mostrar la seva negativa a aquestes pràctiques, i per tots aquests motius la subcontrata Atento tornarà a ser denunciada davant els tribunals.

Entenem que nosaltres tenim una protecció sindical, però que la resta de treballadors i treballadores viuen en una situació d'indefensió. Però també entenem que aquesta situació es pot superar amb la unió. Si som minoria i estem dispersos, ens atacaran. Si arribem a ser majoria i organitzats, s'ho pensaran molt més. Als autors de la repressió els aconsellen que vagin molt amb compte amb el que fan, doncs tindrà conseqüències.


Si has tingut problemes d'assetjament o mobbing al treball, contacta amb nosaltres: cnt.atento.sem@gmail.com

3 comentarios:

  1. SI QUE EXISTE, ES REAL, Y NO SOLO POR PARTE DE ATENTO SINO POR LA EMPRESA CONTRATANTE.

    ResponderEliminar
  2. Cierto, se podrían haber señalado también otros culpables a parte de Atento. El SEM siempre es responsable, aunque indirecto, de estos sucesos. Pero también habría que ver en que casos lo es de forma directa, cuando señala a determinadas personas para despidos o les impide estar en determinada posición. Este tipo de casos deben conocerse entre los trabajadores y trabajadoras.

    ResponderEliminar
  3. UN CONSEJO MUY IMPORTANTE PARA LAS VÍCTIMAS DE ACOSO

    Me gustaría daros un consejo que no deberiais olvidar. La persona que ha sufrido acoso, padece trastornos psicológicos cuya gravedad dependerá de la intensidad, del tiempo y de otras circunstancias. Podéis estar muy deprimidos, con sentimientos de vacío, desesperanza, pensar que no tiene solución y que os han "destrozado". Pero recordar lo siguiente: Aunque os encontréis "hundidos", no os han ganado.
    Solo os habrán derrotado si consiguen cambiar vuestra forma de ser, vuestra forma de pensar y logran que penséis y actuéis como ellos. Por ello, te recomiendo que NO CAMBIES TU PERSONALIDAD Y HABRAS SALIDO VICTORIOSO. Un buen comienzo para "luchar y ganar" es informarte y asesorarte.
    Josep P. psicólogo
    acosolaboralcat@hotmail.es
    AVALC http://www.avalc.es http://avalc.blogspot.com
    tf. 633552070
    ASOCIACION DE VICTIMAS DE ACOSO LABORAL

    ResponderEliminar